17
2965

Добродушните пирати на 21 век са вегани и не се страхуват от конфронтация.

Приказките за пирати винаги са ме впечатлявали. Намирам за забележителна дръзкостта им да действат спрямо собствения си морален компас.

Такива са и модерните пирати от Sea Shepherd Conservation Society. Разбрах за организацията през Discovery, където от 2008 година насам текат документални серии за мисиите им в Антарктически океан. Whale Wars илюстрира прекрасно израза на протест чрез пряко действие.

Историята на Sea Shepherd

През 1977, съвет на Green Peace гласува Пол Уотсън, след серия успешни мисии в защита на морските бозайници, да бъде изключен. Същата година Пол дава основи на Earth Force Society, което по-късно става известно като Sea Shepherd.

Още през първата година Уотсън успява да намери средства за първия, едноименен кораб на организацията. Безспирната битка на активистите започва с мисия през 1979 срещу лова на тюлени. Същата година медиите гръмват със заглавия с новината за удар на кораба в незаконния китоловен кораб Sierra.

Агресивната тактика дава резултати и през осемдесетте, екипажите на Пол осуетяват плановете на китоловци от Норвегия, Русия, Испания, Япония, Португалия и други. Паралелно с тези действия, през 1990 организацията разширява действията си като започва да си служи и със законови мерки.

Защо се справят по-добре от PeTA?

Антарктическа експедиция на Sea Shepherd

Антарктическа експедиция 2005-2006. Снимката е собственост на Sea Shepard Conservation Society

Две думи– пряко действие. За разлика от пасивните действия на PeTA като петиции, опити за прокарване законодателни изменения и медийни изяви (нерядко сексистки), действията на Sea Shepherd Conservation Society дават резултат веднага. Животите на над 5000 кита са спасени в следствие от преките действия на Sea Shepherd. Естествено, не бива да забравяме и акциите на PeTA, в които със скрити камери заснемат условията в които живеят животните в индустриални (и не само) ферми и кожодерството.

Разкриването на подобни зверства е изключително ценно при формирането на обществена нагласа и натиск, който да отхвърли подобни практики. Това, което PeTA правят е добре е да пробият в популярните медии, както и да привлекат знаменитости за каузите си.

Липсата на холистечен подход към проблемите на видовизма водят до някои спорни действия от страна на PeTA. Ако сексистките им реклами ви се струват проблемни, само почакайте да разберете за приютите им. Те не следват политика за неубиване на здрави животни при достигане на капацитет. В следствие на това, 5% (едва 162) от всички 3017 животни в приютите им намират дом през 2014. 353 са преразпределени в други приюти, а 2455 са евтаназирани.

И докато PeTA до е до голяма степен организация с централизирано управление, Sea Shepherd се превръща в глобално движение което се развива в над 45 страни.

Може да задържите човек, може да закриете организация, но не може да разрушите движение.

Пол Уотсън за Impakter

PeTA не са изцяло смотаняци

Колкото и да са противни със своите подходи, PeTA посочват животновъдството като основна причина за промените в климата, замърсяването и изчерпването на водоизточници по цял свят. Нещо, което редица природозащитни организации, сред които и Green Peace, премълчават упорито. Можете да видите обърканите им от въпроси за животновъдството представители във филма Cowspiracy.

PeTA имат едно ясно послание– стани веган. Има причина то да е толкова ясно, всеки може! Нашите добродушни пирати не са само успяват да са вегани през продължителните експедиции, но и ядат доста вкусни гозби от готвачите на борда.

Джордж
Автор

Основател на Fork Fork Fork. Бананите и фурмите сънуват кошмари с Джордж. Колоезденето, фотографията и глупавите шеги са му страст.

Покажи любов!

Харесай
17

Сподели с приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.