144
16188

Лесно ли е да си веган през 2016? Много! Освен това е забавно и полезно. Само да можех да свикна с глупавите вицове, както свикнах със зеленчуците.

Пет години като веган този въпрос въпрос ме обърква. Е, не колкото „Трудно ли ти е да не ядеш месо?“, но е въпросът, който по-тактичните хора, с които се запознавам, задават.

Не е трудно и причината се крие в мотивацията ми да съм веган. Това е решение, което взех по изцяло етични причини и месото и животинските продукти не ги възприемам като вариант за храна. Не ме изкушават.

Първи дни като веган

Чисто здравословно, това беше най-доброто решение след година вегетарианство. След като спрях месото, менюто ми не се промени особено. Вече си поръчвах пица без шунка, но с кашкавал, сандвич без бекон, но с кашкавал. Кашкавалът и сиренето не само присъстваха, но доминираха менюто ми. Яйцата също.

Въпреки че по това време не обичах повечето зеленчуци (всъщност все още се уча да ям някои и вече почти ям тиквички), причината да ям толкова много млечни продукти и яйца беше друга. Това бяха храни които познавах и се чувствах комфортно да ям.

Не намалих млечните продукти и яйцата- спрях ги в един ден и понеже чувствах постоянна умора от диетата с толкова мазнини, реших, че месец като суровоядец ще ми се отрази добре. И наистина беше така, чувствах се по-лек от всякога, имах повече енергия.

Беше трудно да намирам време за ядене обаче. Суровата храна е по-ниско калорична и обемът, който ни носи нужните за деня калории, е по-голям. В първата седмица разчитах на 2-3 обилни хранения на ден, но се почувствах много по-добре с 5 балансирани хапвания.

Веганизъм и спортВеганизъм и спорт

След месеца на сурова храна дойде дълъг период, в който експериментирах с различни храни, но стремежът ми да ям здравословно напълно отсъстваше. Хранех се предимно с тестени храни, често с чипсове, но пък опитвах и много нови неща. Търсех и веган опции в иначе невеган ресторанти. Изборът е по-голям отколкото очаквате!

Постепенно интересът ми към здравословните храни се появи и започнах да разнообразявам храната си. Опитвах куп нови зеленчуци, започнах да готвя по-сериозно и за първи път в живота си пробягах четири, пет, а и десет километра.

През последната година съм на високовъглехидратен режим, който напълно ме трансформира. Не минава ден без тренировка, а лятото навъртях над 2000 километра с колелото. На път винаги успявам да намеря пресни плодове, а джобове пълни с енерджи барове правят катеренето на хълмове детска игра.

Има ли доктор в самолета?

Нещото, което не стана по-лесно с времето е предубеждението на хората спрямо веганите. Сигурен съм, че всеки веган чува един страхотните вицове за вегани всеки ден. Това са и трите коментара под статията за Fork Fork Fork в Капитал Light.

Голяма част от хората полудяват, когато разберат, че някой е веган. Веднага получават и бакалавърска степен по диетология. Минимум.

И аз бях така с тиквичките преди да погледна отвъд предразсъдъците си. Така че, месоядни приятели, не бъдете нападателни към веганите.

А нека ние, веганите, бъдем по-добра версия на себе си и по-често да даваме позитивен пример вместо лекция.

Световноизвестният паркур състезател Тимъти Шийф е намерил своята мотивация за веганизма. В свое видео Тим говори за свободата, която веганизмът дава:

Все още мога да играя, скачам, да се въртя и да съм креативен. Да имам свободата си. Но зачитам свободата на другите. Зачитам свободата на животните.

Джордж
Автор

Основател на Fork Fork Fork. Бананите и фурмите сънуват кошмари с Джордж. Колоезденето, фотографията и глупавите шеги са му страст.

Покажи любов!

Харесай
144

Сподели с приятели!

13 коментара

TOni Ginger

Да си веган е много по-лесно ако си достатъчно информиран. Това, което го прави по-трудно, е че не ни възпитават като такива и се налага да преосмислиш много митове за храненето и не само 🙂

Разумир

Извинявай, етичността е превзета. Веганите не ядат животински продукти, но сигурно употребяват човешки, например произведени от китайски или бангладешки роби, които работят по 10-12 часа на ден в условия подобни на птицефермите. Да, тези хора са малко по-добре от бройлерите и носачките, но също ги мъчат и тормозят, за да има „маркови“ дрехи в мола и нови смартфони за всеки.

Джордж

Само веганите ли носят Nike? И ако ти носиш Nike (или друг бранд известен с експлатацията на хора), мисля, че е малко лицемерно да съдиш докато си част от проблема на много нива. Животновъдството от е отговорно за над 90% от органичното замърсяване на водите и над половината от азотното замърсяване на водите в Китай, а това афектира най-вече бедните. Бойкотирането на такава индустрия е много по-добре от нищо и в никакъв случай не изключва разумното пазаруване на дрехи и техника.

Разумир

Аз не нося „Найк“, нито мисля че е престижно – не съм позьор от тоя тип. Не, не е лицемерно да съдя! Лицемерно е ако нося или спомагам директно за експлоатацията и се кефя „колко съм модерен“ с това, и ако кажа като богат католик пред някой кардинал през 16-ти век, купуващ си индулгенция: „дааа, нося всички модерни „брандове“, редя се първи на опашка за новия Айфон, макар че имам стария от преди 6 месеца, НО аз съм етичен – не ям яйца, сирене и т.н., защото да се гледат животни е неетично!“

Купуваш си индулгенцията, помазват те и съвестта ти е чиста!

Ще си призная и ще си понеса отговорността и тежестта на съвестта.

Критикувам конкретно претенциозната позьорска „етичност“, хипстърски модни пози и клишета, с които се изразявате. Благодаря, че не ми изтрихте коментара, хаха.

Човекът е всеядно животно, включително хищник, и да яде животински продукти и месо за да живее не е „неетично“, а е „човешко“. Без животински продукти хората нямаше да оцелеят на повечето места от планетата. Т.е. вие обвинявате хората, които се хранят по човешки за „неетични“, защото ядат. :))

Според почти всички големи религии, „животните нямат душа“, убийството на животни за храна не е грях (то и не само за храна), правят се курбани и т.н. – ядат се животински продукти.

Т.е. вашата етика не съвпада с етиката на другите.

Злоупотребата, фермите и т.н., разхищението – това е друго, защо не го кажете по този начин, а не с превзети фрази! Това е друга „борба“, за която ви подкрепям.

Но проповядването на маниакално пълно въздържание (подобно на фанатично постене/тримирене) с „етични“ причини намирисва на поза и е нормално да получавате подобни коментари.

В християнството например на пътуващи, болни и т.н. е разрешено да не спазват постите с пълната им строгост.

За здраве, за да си изчистите организмите, защото така искате, „това ви кефи“ – изборът е ваш, каквото щете правете, ако щете само корени и троскот яжте, ама недейте да развявате тези претенциозни знамена колко сте благородни с това, кажете „правим го срещу еди-коя си индустрия“, „срещу замърсяването еди-къде си“, „срещу …“, един вид „гладна стачка“, и не го изкарвайте най-полезното за здравето, „най-якото“ „защото е етично“ – особено ако се прилага от деца!!!

Защото ще вземат някои кокошки да го приложат на децата си и хубаво ще ги оправят, или ще трябва да им дават специални добавки – недай си боже извлечени по „неетичен“ начин“, и ще се намират разумни хора, които ще ви „затапват“.

Джордж

Разумире, ако ще даваш религиите за пример и „етично“ оправдание, моля да си смениш името на Неразумир. Още от Стария завет, християнството проповядва насилие– умъртвяване– на всички с различни вярвания. Включително и членове на собственото ти семейство. В тази част дори се навлиза в детайли: „Да го убиеш с камъни, за да умре, защото поиска да те отклони от Господа твоя Бог.“ Мисля, че след това се полага курбан. Или може би ти е угодно да пропуснеш Второзаконие, когато даваш етични примери?

Ако те притеснява позьорството, мога да те успокоя, че не хапвам тайно банички и кебапчета. Въпросът е защо ти го правиш? Опитваш се да оцелееш с количка за пазаруване? Как точно убийството в индустриална ферма е по-малко убийство от ферма на село?

И каква е целта ти тук? Постоянно говориш за найкове и телефони, които вече обсъдихме. Кажи нещо за замърсяването в Китай, моля те. И ако мислиш, че това е изолиран случай, ето как животновъдството на индустриално ниво, движено от консумацията на индустриално ниво, се отразява на природата в Щатите.

Както другите животни в нашия клас (бозайници), така и ние кърмим. Майчиното мляко е именно за малките. Никой не оспорва това. Но ние сме единствения вид, който консумира кърмата на останалите видове и в същото време сме и единствения вид, който страда от толкова високи нива на остеопороза. Изглежда нямаме нужда да се кърмим цял живот с нещо, което не е предназначено за нас.

Разумир

Впрочем – кърменето етично ли е? :))) Защото майчиното мляко е „животиснки продукт“. Както и всяко мляко. С какво храните бебета?????? Със соево мляко ли????

Mittens XVX

Аз съм веган от повече от 10 години и в началото веганството за мен вървеше освен всичко друго и с изборът на възможно най-етични и по-малко деструктивни продукти, но постепенно спрях напълно да вярвам в етичното консуматорство. Веганството (или какъвто и да е личен избор), разглеждано като бойкот на лоши и неетични продукти е обречено на пълен провал, защото консуматорството само по себе си е пасивност, просто да потребяваш някакви неща и така да смяташ, че правиш нещо. Силата е в активизма, в прякото действие, т.е. ти да правиш нещо и да произвеждаш състрадание, щастие, осъзнаване и по-добър живот за себе си и за другите (другите хора, животните и планетата). В момента най-силната причина за мен да съм веган е да гледам на това като ненасилствена комуникация между мен (човек) и другите видове. Искам с всеки ден все повече да задълбочавам разбирането си към другите – да се вслушвам в техните гласове и желания, да уважавам техния живот и свобода. Когато животните биват държани в клетки, когато се експериментира върху тях или когато се убиват за храна, това вече е насилствена комуникация, защото има доминация и извличане на интерес от тях, не се уважават техните интереси и се отнема тяхната свобода и право на живот. Това е философията на веганството, не е някакъв бойкот на неетично произведени „продукти“, самите животни не са продукти.

Бойкотът има смисъл, когато се прави от огромни маси от хора, както Бостънското пиене на чай, бойкота на солта на Ганди или бойкота на автобусния транспорт на Роза Паркс, това е просто тактика за ненасилствено гражданско неподчинение. Ако веганите бяха 70-80% от населението, добре, нашият бойкот щеше да постигне огромна промяна. Когато обаче сме под 5% от населението, ние не правим нищо с нашия бойкот.

Така че вече изобщо не ми пука дали някой носи Найк или има айфон, тъй като самият факт, че сме част от консуматорското общество, а не живеем в някакви традиционни и племенни общности ни прави деструктивни с всяко наше вдишване и издишване. Ако мислим само как да живеем по-етично и да консумираме по-малко ресурси, значи сме се отдали на пълно поражение. Нуждаем се от повече пряко действие, солидарност с потиснатите и поробени хора или животни, създаване на общности и алтернативи на всякакви нива. Това е истинският личен избор, а не да избираме между марка А и марка Б на рафта с продукти.

Мустаката

Винаги са ми били любими коментарите на хора, които се опитват да те затапят по подобен начин.

Ти правиш нещо хубаво. Ама правиш и нещо лошо. Следователно добрата ти постъпка не е валидна. 😀

Сега чакам някой да попита защо толкова ни е грижа за животните, когато милиони деца страдат, гладуват и т.н.

Габи

Именно!

Мисля, че това е редовната нападка, която се отправя всеки път към самата мен от не-вегани. И някакси, колкото и да се опитвам да водя диалог на едно аргументирано и градивно ниво, човекът отсреща започва а) да приема всичко лично и б) ответно да обръща всичко срещу мен. И така, докато ситуацията не започне да става нажежена и не преустановим дискусията, всеки малко по-намусен, отколкото по-рано.

Но това е положението, де. За истински важните теми – за темите, свързани с морал и ценности, такива сблъсъци са неизбежни. Важното е, че всеки малък сблъсък оставя някаква следа в паметта, дори на подсъзнателно ниво, и въздейства. Малко по малко, всеки от нас се учи от околните и се осъвършенства. Поне аз вярвам в това. 🙂

Така че и ние като вегани трябва да се учим – на търпимост и спокойствие, на умение да изслушваме, на готовност понякога да губим по-малките битки в името на голямата.

Разумир

Габи, почти всичко което казвате е КЛИШЕ. 🙂 А размятането на фрази „колко сме етични“, „добри“ и т.н. – фарисейщина. Явно намеквате, че обикновените хора, които не спазват маниакални диети, са „лоши“ – вие нападате всички, които се хранят за да са здрави и силни, ама вие сте онеправданата, те са „неморалните“.

„Морал“ идва от „обичай“. Обичайно е за повечето култури на хомо сапиенс е да се храни с животински продукти.

Петя Богданова

Супер! Браво! От доста време се чудя дали някой ще направи първата крачка към едно по-голямо веган общество в България. Много се зарадвах, като разгледах блога. А относно коментарите под статията в Капитал Light… Когато прочета нещо подобно, си представям един неандерталец, който чука по клавиатурата и издава нечленоразделни задоволствени звуци.

Саркис Саркисян

Много интересна статия. Но … Всеки път когато чета коментари относно някой веган , какво яде, какво спортува и тн. винаги дискусията се върти около това „колко “ точно е веган дадения човек. Разбирам, че някой яде киноа, друг ориз, а трети боб и не мисля че това може да определи кой- е по .по най.

к

Призовавам всички традиционалисти да започнат отново да изнасилват и убиват и хора, щом толкова си държите на корените. Няма проблем, много животни го правят и те. Педофилията също е огромна част от човешката култура и история, отвличането също, т.н., т.н. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.