7
3611

Разберете как и защо компанията за веган храна Hampton Creek попадна под ударите на големи лоби групи в Америка.

Когато гледах филма Cowspiracy, нещото, което ме шокира и ‘събуди’ най-силно, беше едно изречение на журналиста Уил Потър. Той обяснява, че според ФБР номер едно вътрешна терористична заплаха са веган активистите и природозащитниците, защото повече от всяко друго съвременно социално движение, те директно заплашват корпоративни интереси и печалби.

Веган движението е толкова голяма заплаха за индустрията за производство на животински храни, защото тя полага огромни усилия, за да поддържа позицията си на пазара и не може да си позволи да бъде разклатена. Тези усилия са най-вече достъпни за разбиране чрез наблюдаване на лобирането, което извършва.

Не е трудно човек да се досети, че тази внушителна индустрия, както повечето по рода си, е монополистична. Няколко главни фирми държат много други марки, обикновено не само за хранителни продукти, а често и не само в държавата им на основаване.

Разбираемо, на пазара не се допускат нови бизнеси с потенциал за глобална дистрибуция.

Първият случай на лобиране срещу веган компания

Веган майонезата на Hamptom Creek

Добър пример за това е компанията Unilever, която има под крилото си 260 бранда от хранителни до козметични продукти, с имена като Dove, Rexona, Becel, Magnum, Ben & Jerry’s и пр.

Именно Unilever, които предлагат най-продаващата се майонеза в Щатите – Hellmann’s, е корпорацията, която стои зад неуспешния опит за събаряне на стартиралата през 2011 веган компания Hampton Creek – днес една от най-бързо развиващите се компании за производство на хранителни продукти.

Въпреки това обаче, през 2013-2014 Unilever се съюзи с лоби група и заедно проведоха многократни опити за премахване на Hampton Creek от пазара. Те бяха разобличени от веган компанията чрез медийното разпространение на добити имейли, разкриващи комуникацията между Unilever, the American Egg Board (AEB), the US Food & Drug Administration (FDA) и други членове на американското Министерство на земеделието.

Джоан Айви, ръководител на АЕВ, напътства Unilever, за стъпките, които трябва да предприемат срещу Hampton Creek. Някои от тях са следните – FDA отсъжда, че Just Mayo (най-популарният продукт на Hampton Creek – растителна майонеза) трябва да смени името си; АЕВ се свързва с Whole Foods в (неуспешен) опит да прекратят продажбата на продукта във веригата магазини; отново АЕВ изплащат до $2,500 на пост на блогъри, за да рекламират здравословни ползи и предимства на яйцата, и да публикуват рецепти с яйца; заплаща и за написването на неверни статии против фирмата и работните условия там; допълнително АЕВ плаща на Гугъл неуточнени суми, за да се появяват спонсорирани реклами и публикации за здравословните облаги на яйцата, всеки път, когато потребител напише Just Mayo в търсачката и т.н.

Тези имейли, състоящи се от 600 страници, също разкриват многократни заплахи отправени към Джош Тетрик, СЕО (Главен изпълнителен директор) на Hampton Creek. Допълнително, в един имейл към Миси Маер, ръководител на ПР дружеството Edelman, Айви пише, че на Just Mayo трябва да се погледне като на истинска заплаха за бъдещето на индустрията за производство на яйца, която е с годишен приход от $5.5 милиарда.

Този случай е идеален пример за разбиране на лобистките практики на индустрията за животински продукти.

Веган продуктите на Hampton Creek побеждават

Веган бисквити на Hapmton Creek

Продуктите на Hampton Creek не са достигнали българския пазар, но затова пък от Zido ни радват със своите бисквити и крекери.

Въпреки заведеното дело срещу Hampton Creek (което компанията печели) и всички опити от страна на АЕВ и тяхните съюзници, Just Mayo остава на пазара, а покрай случая веган учреждението набра много медийно внимание и чрез него доби едни от най-големите имена като финансови спонсори, между които Бил Гейтс, Джери Янг (основател на Yahoo) и Едуардо Саверин (съ-основател на Фейсбук). Според последни публикации, Hampton Creek е нарастнала с 350% в сравнение с изминалата година. А в последствие на публикуваните имейли, Министерството на замеделието (USDA) е започнало разследване на АЕВ.

Опитите на Unilever обаче не спират до тук. Сега те изкараха нов продукт – растителна майонеза. Новина, на която Джош Тетрик реагира с ентусиазъм, казвайки че цялата идея, на която компанията му се крепи, е веган продуктите да се разпространят и да намерят утвърдено място на масовия пазар като по-етични, по-здравословни и по-малко вредни за планетата.

Сега Hampton Creek предлага все повече веган хранителни стоки и продължава да расте благодарение на ниски цени на продуктите, удовлетвореността на клиентите и стабилен финансов гръб.

Мина
Автор

Осиновител на най-белия котарак и любовта на живота й - Майкъл. Обича политически рап от 90-те, книги забравени по сергиите на малките Софийски улици и всичко с авокадо.

Покажи любов!

Харесай
7

Сподели с приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.