36
6460

Време е за нестихващия спор между вегетарианци, вегани и месоядци. Наистина ли сме хищници?

Няма значение. Няма значение дали имаме кучешки зъби и дали сме на върха на хранителната пирамида. Няма значение и дали сме яли месо през ледниковата епоха. Това е един от най-тъпите спорове, който ние като вегани водим в стремежа да отречем способността и необходимостта ни да ядем месо, а заради него пропускаме нещо много по-важно.

Нямаме нужда да ядем месо

Яжте повече плодове

Всички сме чували за веган атлети от цял свят и е нормално да отхвърлим този начин на живот, защото не всички се припознаваме в активния спорт. Нормално е да отхвърлим неяденето на месо и заради културните ни привички, социалния елемент и дори демонстрацията на социален статус. Не трябва да забравяме обаче, че нормално не означава правилно.

Според NHS (здравната система в Обединеното кралство) „веджи“ диетите са подходящи за всички хора на всички възрасти. И докато притесненията за протеин, витамин B12 и калций постоянно изскачат в разговори, веганите всъщност са по-здрави не само от хората, които ядат месо, но и от вегетарианците. Това не е изненада, защото месото (а и други продукти с животински произход) играят ключова роля в развитието на сърдечно-съдови заболявания. Според Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина”, в България 65% от смъртните случаи се дължат на такива заболявания.

А ето и част от проблемите, които нещо толкова нормално като яденето на месо, мляко и яйца пораждат.

Моралните проблеми с животинските продукти

Животните отгледани за храна са третирани като стоки, вместо да бъдат третирани според истинската им същност – като съзнателни живи същества. Без значение колко хуманно е третирано животното в този процес, отглеждането и убиването на животни за храна е морално погрешно. Тази замяна на отношение (от същество към стока) рационализира зверствата, на които милиарди животни са подложени.

Споменавайки хуманно третиране по-горе, ето как то е регламентирано в България. Целия документ можете да намерите тук.

Ако търсим наистина хуммано отношение, то това отношение трябва да е еднакво за всички съзнателни същества. В противен случай осъждаме животни, които са способни да усещат болка на болка; способни да усещат страдание, на страдание; способни да скърбят, на системно отнемане на потомството им; способни да изпитват щастие, на изнасилване. Времето на наивната вяра, че те не са съзнателни същества изтича с всеки научен труд по темата.

Екологичните последствия от животновъдството

Неефективността на изхранването с животински продукти поражда много проблеми различни от здравословните. И докато замърсяването от ферми, което Мишка Хенер документира в САЩ, ни се струва далечно тук, то животновъдството и риболовът по цял свят са повод за следните проблеми, измежду много други:

  • Животновъдството произвежда 18% от емисиите на парникови газове. Повече от всички видове транспорт взети заедно. Източник ООН
  • За всеки килограм риба са уловени средно 5 килограма други морски видове. Източник ООН
  • Животновъдството е основната причина за изчезването на видове, образуването на океански мъртви зони, замърсяване на водите, обезлесяването, както и унищожаването на околоната среда. Източник ООН

Повече информация може да намерите във филмите Cowspiracy и Racing Extinction, а дори и новият филм на Леонардо Ди Каприо „Преди потопа”, достъпен за свободно гледане до 6 ноември, обръща внимание на негативните ефекти на животновъдството. Първият от тези филми е преведен и вече е по нашите торент тракери, а със съквартирантите ми превеждаме втория вече половин година. Обещавам, че до другата седмица и той ще бъде преведен, но предупреждавам, че успя да ме разплаче още в първите пет минути.

Всичко това може да се промени, ако спрем да мислим животните като за стока, която ни принадлежи.

Джордж
Автор

Основател на Fork Fork Fork. Бананите и фурмите сънуват кошмари с Джордж. Колоезденето, фотографията и глупавите шеги са му страст.

Покажи любов!

Харесай
36

Сподели с приятели!

1 коментар

Svetla Pavlova

Дали хората сме мършояди? Ето един отличен отговор на този въпрос:
https://www.youtube.com/watch?v=kGDYydkvg3E

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.