23
7495

Еколози, подкрепени от представители в Европейския парламент, повдигат въпроса за последиците от животновъдството за околната среда.

Приятно съм изненадан от смелата и добре аргументирана позиция, изразена неотдавна от Humane Society International (HSI). Те, заедно с 24 представители в Европейския парламент, апелират за драстично намаляване на консумацията на животински продукти.

В отвореното им писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия, освен общи наставления, HSI предлагат и конкретни промени в областта на образованието, научните изследвания, обществените поръчки, както и изграждането на политики по храните, насочени към устойчиво развитие.

Екологичните последици от консумацията на животински продукти

Инфографика за разход на вода при калория храна

От организацията се позовават на два основни аргумента:

  1. Науката недвусмислено сочи, че намаляване консумацията на месо и млечни продукти е ключово за постигане на необходимото понижаване на емисиите от парникови газове. Животновъдството стои зад 14.5% от причинените от човека парникови емисии на въглероден диоксид в световен мащаб, както и на дори по-голям дял от емисиите на по-потентни парникови газове, като метан (34-45% в световен мащаб) и азотен оксид (65%). Проучване от 2014 прогнозира, че намаляването на половина консумацията на месо, млечни продукти и яйца на територията на страните от ЕС ще доведе до спад в емисиите на парникови газове с 19-42%.
  2. Преминаване към растително-базирана диета значително ще намали замърсяването на речните корита в Европа. Животновъдството е основен ползвател на оскъдни водни ресурси. Продуктите с животински произход обикновено имат и по-висок отпечатък върху потреблението на питейна вода. В сравнение с житни култури и кореноплодни зеленчуци, говеждото изисква 20 пъти повече вода на калория, пилешкото изисква шест пъти повече, над четири пъти повече вода отнемат свинското и яйцата, а млякото – над три пъти.

HSI посочват и редица негативни здравни последици от консумацията на месо и млечни продукти. Според проучване публикувано в Бюлетин на Световната здравна организация, спирането на субсидиите за млечни продукти и месо само в Европейския съюз, би предотвратило 12 844 смъртни случая в следствие на инсулт и сърдечно-съдови заболявания, приемайки че такива мерки биха намалили консумацията на мазнини само с 1%.

Още от писмото:

Вероятността тези хора, които се хранят с растителна диета, да имат имат по-ниско телесно тегло, е по-висока, за сметка на намален риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, както и някои видове рак. Докато хроничните заболявания стоят зад 80% от смъртността в Европа, растителната храна дори помага в превенцията срещу много от тях.

Искането на Humane Society International не е първия опит за изобличаване на неефикасността и последиците за околната средна от консумацията на животински продукти.

След като Арнолд Шварценегер дълго време призоваваше за понижаване консумацията на месо от позицията си на губернатор на Калифорния, той самия даде позитивен пример и спря да яде месо, а от 40 години не консумира млечни продукти. Не бих се изненадал, ако съвсем скоро последва напълно призива на Humane Society International.

Ако искаш да разбереш как още консумацията на месо влияе върху околната среда, гледай Racing Extinction и Before the Flood.

Джордж
Автор

Основател на Fork Fork Fork. Бананите и фурмите сънуват кошмари с Джордж. Колоезденето, фотографията и глупавите шеги са му страст.

Покажи любов!

Харесай
23

Сподели с приятели!

1 коментар

Petrus

Интересна статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.