154
22599

Един от най-позитивните вегани изобщо се включва във Fork Fork Fork. Разберете повече за веган суперсилите на Гери.

Защо

Станах вегетарианка преди години по чисто етични причини. Колкото повече навлизах в материята и се интересувах откъде и как идва храната ми, толкова повече ме глождеше съвестта. Един ден, всъщност след някакво клипче от птицеферма (да, явно работят), просто реших, че не искам да имам нищо общо със случващото се. Съжалявам, че чаках толкова време и си въобразявах, че не мога да живея без сирене. Всъщност животът ми стана драстично по-вкусен.

Началото не винаги е трудно

Един от най-близките ми хора отказа всичко животинско по същото време. Мисля, че това направи прехода доста лесен и искрено забавен. Постоянно обсъждахме коя какво е прочела, какво е добре да хапваме, рецепти, трикове и тн. Направихме си група във Фейсбук, където да си събираме всички линкове на едно място и постепенно започнахме да добавяме все повече хора със същите хранителни навици и възгледи или просто интерес към по-здравословно готвене. В един момент се оказа, че нямаме никакъв шанс да смогнем на всичко, което искаме да изядем…

Истината е, че никога не бях се хранила толкова разнообразно, не бях опитвала толкова много нови неща. Това е една от неочакваните промени – отношението ми към храната рязко се промени. Освен, че почти никога не мисля дали е калорична и вредна, защото твърде рядко е, храната просто стана интересна. Сега всяко ядене е събитие, не ме пуска постоянното любопитство да опитам нещо ново, да опитам всичко, а, оказва се, има зверски много избор.

Средата

Имам изключителни приятели. Случва се някой да пусне шега, че сме тревопасни, но пък винаги се стараят на масата да има опция и за мен (нас, много сме, муаха!). Имам и изумителни колеги. В офиса (yatoto.bg) започнахме да поръчваме основно от вегетариански и веган ресторанти за обяд. Не е като колегите ми да не са луди и те по всичко, което са опитали оттам, просто защото е вкусно… Но е голям и ежедневен жест, така че нямам от какво да се оплача, чудесни хора навсякъде!

Веган суперсилите на Гери

Гери и безбройните ѝ веджи татуировки са изключително зареждащи!

И тук нещата ще зазвучат като открита пропаганда… нямам негативи, а позитивите от този начин на живот са безобразно много в моя случай. Имам повече енергия, не боледувам толкова, ако изобщо, кожата ми драстично се подобри, всички хормони си дойдоха на мястото. Като говорим за хормони – цикълът ми стана като часовниче и без болки. Е, все още не го харесвам, не ми е комфортно няколко дена и така нататък, но все пак. Цялото ми тяло просто се чувства по-добре, по-здраво.

Емоционално пък станах доста по-спокойна. Може и просто да „остарявам“, но пък може и да е, защото да не ядеш глупости е велика идея.

Каквито и да са позитивите обаче, щях да мина на веган режим дори да не беше приятно. Съвестта ми си е на мястото и знам, че поне се старая да оставя нещата в по-добро състояние, отколкото съм ги заварила. Не знам какво би могло да е по-вкусно от това.

В четвъртък очаквайте сладоледа ми!

Гергана
Автор

Шеф на веган сладоледа в България. Плащат ѝ, за да рисува. През останалото време Гери е някъде вън с кучето си Рико и издирва нещо вкусно за ядене или пие бирички с хубави хора и продължава да търси храна.

Покажи любов!

Харесай
154

Сподели с приятели!

15 коментара

Ваня Станчева

Още не мога да се примиря, че не яде млеко и сирене, но като виждам как изглежда и как се чувства, много ѝ се радвам. Когато имам възможност и аз приготвям за нея нещо постничко.

Beata

Мале … мале. Пак пропаганда за здравословния живот. Да супер е да си веган, нека всички са! Но няма да стане, докато не започнат да отглеждат киноа в Бг или чиа. Замисляте ли се, скъпи вегани, за екелогичният отпечатък, който слагате върху така уважаваната от вас и обичана и ценана и върло пазена МАЙКА ПРИРОДА като искате да имате на разположение всички тзи толкова екзотични продукти , за да може храненето ВИ да е наистина вкусно и пълноценно?!!!! Или това, че за да има киноа на българския пазар клетите перуанци нямат какво да ядат и традиционната им храна като нашия боб например сега е 3 пъти по-скъпа от месото? Не исках да пиша този коментар, ама нямаше как. Веганството е слепота и фалш!!!!

Джордж

Здравей, Beata! Преди три месеца си купих килограм киноа и дори не съм го преполовил. Ако намекваш, че веганите ядат само киноа и чиа, моля те да поразгледаш и рецептите тук– към днешна дата няма нито една с киноа, чиа или нещо друго супер екзотично.

Нашия боб го има по цял свят, така че не знам какво точно го прави наш. Обясни, моля 🙂

И къде виждаш слепоптата и фалша във веганизма? От състрадание ли убиваш животни и ги държиш затворени за продукти от тях?

А ето някои твърди факти животновъдството и ефекта му върху природата:

  • Животновъдството и неговите странични продукти са отговорни за най-малко 32 000 милиона тона въглероден диоксид (CO2) на година, или 51% от всички емисии на парникови газове в световен мащаб.
  • Метанът е 25-100 пъти по-разрушителен от CO2.
  • Метанът увеличава глобалното затопляне 86 пъти повече от CO2.
  • Кравите произвеждат 567 милиарда литра метан на ден.
  • Селскостопанските животни са отговорни за 65% от всички емисии на азотен оксид – парников газ, който е 296 пъти по-разрушителен от въглеродния диоксид и който остава в атмосферата за 150 години.
Margita

една дума – Fairtrade!
Еми информирайте се, хора, преди да се изказвате неподготвени!
„съзнателно консумиране“…това също е доста голяма част от това да си Vegan!
съзнателното консумиране всъщност е причината много от хората да не консумират животински продукти. Сега това, че в България трудно се намират Fairtrade продукти, не прави Веганското съществуване невъзможно! Просто трябва винаги да знаеш от къде, какво, как и защо купуваш и консумираш.. не е много сложно… Просто е по-лесно да се поглежда от страната от която най-много ни изнася.. Не е лъжа че напоследък масовото търсене на подобни храни е причина за много сериозни проблеми в Южна Америка, но Fairtrade производството влага много в подпомагането на малки бизнеси, създаването на устойчиви производствени механизми, работни места и всичко това става с грижа за опазването на природата… България не е достигнала до момента, в който по рафтовете на магазините ще се появи този знак и ще е достъпен… Но всичко това зависи от нас…
затова пак казвам – информирайте се хора!
„Бъдете промяната, която искате да видите на света! „(Ганди)
така че – евала на ForkForkFork и продължавайте все така, че и по-настървено 😉
<3

Beata

Здравей, Жоро. Ти си единичен случай на човек , който едва си е преполовил киноа-то. Използвах този продукт само за приемер. Има множество екзотични продукти , които достигайки до нас оставят ужасен екологичен отпечатък , визирах всички тях. Нека не издрабняваме за примера, който съм дала. Рецептите също са ми познати. Обичам веган кухнята, намирам я за вкусна. Статистиката, която прати също ми е позната. Това, което исках да кажа е, че веганите застават зад идеята за здравослен начин на живот, здрава планета, здрави НИЕ, но не си дават сметка колко вреди се случват на планетата, за да достигне до нас тази вкусна веган храна. Говоря за самия ТРАНСПОРТ, а не за емесиите които се отделят при готвенето и -защото те са минимални. Затова смятам , че за да не е фалш тази веган пропаганда, трябва веганите като природосъобразни хора да изградят и някои други принципи , пред които да не отстъпват. А именно да се справят с местната храна , тази която се отглежда на територията на България, или ако искаш Балканите. Защотот всяко нещо дошло от по-далеч вреди на иначе върло пазената особено от веганите наша мила и свидна планета. Не ме разбирай погрешно, аз не съм за убиването и тормозенето на животни, нито за консумацията на мляко. Аз харесвам и кухнята и това как тя влияе на тялото ни според краткосточната веган традиция. И плс, не мисли , че съм месоядец. Говоря от гледната точка на човек, който се занимава и интерсува от екология и от това как да си пазим природата чиста.
Надявам се да съм била изчерпателна

Джордж

Да разбирам ли, че не консумираш месо и други животински продукти? Защото ако не си за убиването и тормозенето на животни, но подкрепяш индустрия, която прави точно това, има несъответствие.

Мога да ти дам още куп „единични“ примери- Иван, Гери, Анджела, Димитър, Валена, Мира, които ядем основно местна продукция. Нека не си говорим хипотетично, а да вкараме конкретика, защото иначе само си чешем езиците. Колко вегани, които се хранят само с екзотични храни познаваш лично и не си чувала за тях от приятел на приятел?

Mittens XVX

Отдавна не бях чел толкова неадекватен коментар с толкова много думи. Беата, ти пиеш ли кафе, ядеш ли шоколад? Знаеш ли откъде идват тези продукти и по какъв начин се произвеждат? Това обаче е лично заяждане, така че може и да не ми отговаряш.

Има един асистент-професор от университета в Станфорд, който е от румънски произход. Казва се Василе Станеску и преди няколко години издаде книга за Institute For Critical Animal Studies и скоро мисля да напиша дълга статия за нещата, които той изследва, а именно Станеску сравнява диетата на веганите с тази на локавористите (движението за консумация само на местно произведена храна). След като взима под внимание множество различни фактори и данни, Станеску достига до заключението, че да ядеш банани от Южна Америка, които са докарани до Европа с кораби има много по-нисък екологичен отпечатък от това да ядеш месо или млечни продукти, които са местно произведени в твоята страна. И всъщност огромните товарни кораби, с които се пренасят храна през океана имат минимален екипаж и имат много голяма вместимост. Транспортният им отпечатък не е чак толкова голям, колкото си мислят повечето хора. Докато за отглеждането на животни се използва огромно количество земя (фуражни ниви и пасища), вода (не само за напояване на животните, но и за отмиване на фекалиите и чистене на мръсотията им, например прасетата се гледат в килии с решетъчни подове и всичката мръсотия пада през решетките в канал, по който постоянно тече вода и всичко излиза отвън в огромни фекални лагуни, промишлените свинеферми използват повече вода от която и да е друга индустрия, а над 60% от всичката питейна вода по света се използва от животновъдството, за сравнение над 1 милиард човека по света нямат достъп до питейна вода), енергия (всички машини, които се използват в животновъдството, а месото и животинските продукти винаги се държат хладилници и фризери, за разлика от зърнените храни и плодовете, например бананите просто стоят в кашони и си зреят в тях), отделянето на метан и CO2, за които Георги каза и пр.
http://web.stanford.edu/dept/MTL/cgi-bin/modthought/people/vasile-stanescu/

Ако питаш лично мен, аз не консумирам киноа и си купувам всичко от женския пазар. Основните ми храни са картофи, ориз, банани, фурми и нахут. Като отида на пазара си купувам същите неща като пенсионерите, но харча по-рационално от тях, защото не ям месо и кисело мляко. Не пия кафе и не ям какао. Веган съм от над 10 години и давам в пъти по-малко пари за храна от родителите ми, които се хранят с месо и млечни продукти. И не съм единствен, а повечето ми приятели също дават доста малко пари за храна, цели растителни храни, които са и здравословни.

Tita

Beata, като еколог, е необходимо да се информирате от по-сериозни литературни източници, а не само от тенденциозни статии, опитващи се да вменят вина на веганите за бедността в Перу. Бих ви препоръчала също и филма Cowspiracy, който вероятно ще ви накара да изпитате срам от професията си.
След темата за протеините, тези за киноата и чиата са ми най-любими. Не разбирам защо всички свързват посочените храни с веганството. При едно случайно (и не по моя идея) посещение на ресторант „Хепи“ видях в менюто разнообразни предложения с киноа. Повярвайте ми, това място не е сред любимите на веганите, има откъде да го знам.
Киноата всъщност е храна, която хората със стремеж за определено количество плочки на корема, предпочитат. Тези същите, които в чинията си виждат протеини, аминокиселини и т.н., а не храна. Веганите не са и от този тип хора.
Харесва ми хуманността, с която подхождате към темата, но е добре тя да бъде изразена и на практитка. Всички се радваме на малките котенца на улицата, но малцина се замислят какво се случва с тях, след като отминем, гълчейки децата си да не ги пипат.
Може би наистина е добре всеки да поживее малко на село, за да види колко просветено е обществото ни в отношението си към животните.

Beata

На първият въпрос – считай за да.
На вторият – познавам и то не 1-2 души, определено са повече и опрделено се понаваме на живо а не виртално, ако има нужда от повече уточнения мога да се постарая да ги изброя.
Радвам се за теб и групата хора, с които осъзнато веганствате, дано има повече такива.

Росица

Статията не пропагандира консумацията на “екзотични храни“, а здравословното хранене. Истина е, че благодарение на статии като тази, интересът към тези култури се е увеличил. Истина е, също че благодарение на този интерес вече има български производители на Киноа, Чия и т.н. Вярвам, че всеки осъзнат човек е наясно с екологичните и личните предимства на местната продукция. Но и без друго доводът ви е абсурден. Наистина ли мислите, че вредата от животновъдството и вредата от транспортирането на “екзотични храни“ до България са еквивалентни? Тогава, може би не е хуманно да тичаме , да правим йога или да караме ски, защото нямаме бг производство на обувки за тичане, на постелки за йога или на ски и сноубордове. Нека да гледаме по-далеч от носа си.

Симона

„Да не ядеш глупости е велика идея“-по-добре нямаше как да се каже. С нетърпение чакам сладоледа 🙂

Саркис Саркисян

Симона says:

„Да не ядеш глупости е велика идея“-по-добре нямаше как да се каже.

И аз съм на това мнение. Трудно е само да се определи какво е това за различния човек.

Джордж

Добре че има куп изследвания, които правят трудното лесно.

Стилияна

Прекрасна статия! Благодаря ти, Гергана <3

Кирил Димитров

Невероятни сте хора, бъдете здрави и щастливи и много благословени! Мир Вам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.